2002    
09.12.02 Vinneren av Prix UIP 2002 er.....
Filmen 10 MINUTA (10 MINUTES) fra Bosnia Hercegovina vant årets Prix UIP. Filmen er regissert av Ahmed Imamovic og ble valgt ut til konkurranse ved kortfilmfestivalen i Sarajevo tidligere i år.
 
06.12.02 European Film Awards i Roma 7. desember
Lørdag 7. desember arrangeres European Film Awards
i Roma, og da deles også Prix UIP 2002 ut. Vår hjemlige Joachim Trier er nominert for sin film PROCTER, og Jens Jönssons BROR MIN ble nominert til prisen av Kortfilmfestivalens jury 2002.
Se lenke for fullstendig liste over nominerte filmer.

Nominerte filmer til Prix UIP •
09.09.02 Presentasjon av Internationale Kurzfilmtage Oberhausen på Cinemateket
Den internasjonale kortfilmfestivalen i Oberhausen, Tyskland er en av verdens eldste og viktigste festivaler for innovativ og grenseprengende kortfilm. Festivalen er også én av svært få med egen konkurranse for musikkvideo. Cinemateket presenterer utvalgte høydepunkter fra den 48. festivalen i tre programmer 1. og 2. oktober.
Programomtale, Cinemateket
Oberhausens hjemmesider •
30.08.02

Kortfilmprogram på Cinemateket
I anledning Kortfilmfestivalens 25-årsjubileum viser Cinemateket i Oslo fire ulike kortfilmprogrammer med et utvalg av filmer vist på Kortfilmfestivalen de siste 25 årene. Prisvinnere, norsk 90-tall og norske klassikere er blant godbitene som vises 22. og 23. oktober.

Programomtale, Cinemateket •
27.08.02 PROCTER vant Prix UIP Edinburgh
Vinneren av Terje Vigen- og Dolbyprisen 2002, PROCTER av Joachim Trier, vant både Prix UIP Edinburgh og pris for beste britiske kortfilm under Edinburgh Film Festival 25. august. Trier er dermed nominert til Best European Short Film under årets European Film Awards som går av stabelen i Roma 7. desember.
Omtale av PROCTER •
Les om European Film Awards •
27.08.02 Grimstadvinnere gjorde rent bord under Amandautdelingen
Gullstolvinneren KROPPEN MIN ble årets dokumentarfilm, dokumentarprisvinneren ALT OM MIN FAR ble kåret til årets norske kinofilm og ARIA til årets kortfilm
Omtale av KROPPEN MIN •
Omtale av ALT OM MIN FAR •
Omtale av ARIA •
Les mer om Amanda •
26.08.02

Den 26. Kortfilmfestivalen
Grimstad kulturhus
12. - 17. juni 2003

Påmeldingsfrist for film: 15. mars 2003

 
19.06.02 Juryens uttalelser: Kortfilmjuryen •
Dokumentarfilmjuryen •
Andre juryer •
17.06.02

Årets prisvinnere:

Prix UIP Grimstad
BROR MIN av Jens Jonsson

Kortfilmjuryen
Gullstolen
KROPPEN MIN av Margreth Olin

Terje Vigen Prisen
PROCTER av Joachim Trier

Hederlig omtale med diplom
DES LARMES DANS SES YEUX av Hans Petter Blad
POMMES D'AMOUR av Nicolas Provost
HELL OG LYKKE, HERR GORSKY! av Astrid Aakra

Juryens spesialpris
PEEL OFF av Therese Jacobsen

Jamesons kortfilmpris (Jameson Short Film Award)
QUE SERÀ, SERÀ av Geir Greni

Dokumentarjuryen
Hederlig omtale
Å SEILE SIN EGEN SJØ av Øyvind Sandberg
Prisen
ALT OM MIN FAR av Even Benestad

Publikumsprisen
KROPPEN MIN av Margreth Olin

Dramatikerforbundets pris, Timeglasset
DES LARMES DANS SES YEUX av Hans Petter Blad

Norsk filmkritikerlags pris
ARIA av Pjotr Sapegin

Dolbyprisen
PROCTER av Joachim Trier

Norsk filmforbunds fagpris
Astrid Aakra

Avid-prisen
Inge-Lise Langfeldt

 
16.06.02   "Z" GRIMSTAD: 16.06.02 •
15.06.02 8mm VM

[Bilde fra 8mm vm]
Flere bilder her •
15.06.02 Z Grimstad "Z" GRIMSTAD: 15.06.02 •
14.06.02 Z Grimstad
Festivalavisen "Z" er tilgjengelig som papirutgave for alle dem som er tilstede her i Grimstad. For dere som skulle ønske at dere var her: LES FESTIVALAVISEN PÅ NETT!
"Z" GRIMSTAD: 14.06.02 •
12.06.02

Jameson Short Film Award
I år vil en kortfilm i det norske konkurranseprogrammet ved Kortfilmfestivalen i Grimstad kunne vinne en pris på ca. 6000 euro (45 000 kroner). Det er snakk om Jamesons Short Film Award som går til den beste norske filmen med et potensiale til å nå ut til et større europeisk publikum. Prisen er kommet i stand takket være et samarbeid mellom European Coordination of Film Festivals (ECFF) og John Jameson & Son Ltd., og roterer mellom europeiske filmfestivaler. Nå er turen kommet til Kortfilmfestivalen. Det er festivalens kortfilmjury som deler ut prisen.

European Coordination of Film Festivals er et ikke-kommersielt nettverk som består av mer enn 180 filmfestivaler i 26 europeiske land. Sammen med Jameson har ECFF siden 2001 delt ut Jameson Short Film Award til filmskapere i Europa. Med denne prisen fremmes ikke bare visning av europeisk film, prisen stimulerer også direkte til at det skapes og produseres kortfilm i Europa. I denne anledning vil

Kortfilmfestivalen presentere prisvinnere av Jamesons kortfilmpris fra 2001. Neste år vil en norsk kortfilm være blant filmene som vises i et eget Jameson prisvinnerprogram som skal rotere mellom europeiske filmfestivaler.

 
04.06.02 Work in Progress: seminar Runar Hodne og Jo Strømgren
"Plan B" er en ny norsk spillefilm under arbeid. Manus og regi er ved teater- og kortfilmregissør Runar Hodne og koreograf Jo Strømgren. Filmen skal være løslig basert på Strømgrens kritikerroste danseforestillingen "There", men det skal ikke bli en dansefilm. Eksakt hva det skal bli vil vi få vite mer om når Runar Hodne og Jo Strømgren besøker Kortfilmfestivalen søndag klokken 20.00 i kinoen Pan. De vil fortelle om samarbeidet og om utviklingen av filmidéen.
les om forestillingen "There" •
21.05.02

Seminarer på Kortfilmfestivalen 2002
Søndag 16. juni er den store seminardagen i Grimstad å år. Først ut er David Aronowitsch fra produksjonsselskapet Story AB som vil presentere for filmmagasinet IKON som de produserer for SVT. Programkonseptet til Ikon skilte seg tidlig ut som nyskapende, fordi det åpnet senderflatene for uttrykk man ikke hadde sett på fjernsyn før, og som mange ikke visste eksisterte. Til Kortfilmfestivalen tar David Aronowitsch med seg redaksjonsmedlemmene Lotta Erikson, Göran Olsson og Jenny Örnborn. På festivalen skal de vise hva de selv anser som et representativt utvalg filmer fra Ikons rikholdige programprofil.

Senere samme dag stiller redaktør Kjetil Lismoen i Rush Print blant andre spørsmålene: Hvordan vil vårt nye Norsk Filmfond fungere? Kan det nye filmfondet innfri forventningene?

Det norske støttesystemet for film har alltid vært gjenstand for kritikk. Nå ligger det i et hvert støttesystems natur at det vil utsette seg for kritikk, slik det alltid forholder seg når noen får, og andre ikke får. Det vil derfor være en utfordring for en hver bevilgende konsulent å kunne skille mellom hva som er viktig og reell kritikk, og hva som bare er sure miner fra filmskapere som har fått avslag. Under presentasjonen av fondet i kinoen Pan kl 14 vil Stein Slyngstad og fondets filmkonsulenter stille seg til disposisjon. Vi håper også å kunne presentere fondets nye kortfilmkonsulenter.

 
15.05.02

Prix UIP Grimstad 2002
Fire norske filmer er med i konkurransen om Prix UIP Grimstad 2002 som deles ut til beste europeiske kortfilm. Vinneren av Prix UIP Grimstad er automatisk med i nominasjonsprosessen til The European Film Awards som deles ut i Roma i desember 2002.

Kortfilmfestivalens forhåndsjury har valgt ut PROCTER av Joachim Trier, FORFALL av Geir Henning Hopland, ARIA av Pjotr Sapegin og DE BESTE GÅR FØRST av Hans Petter Moland til denne konkurransen. Dette er filmer som på hver sin måte representerer genremangfoldet og kvalitetsnivået som preger årets norske kortfilmproduksjon.

se pressebilder •
26.04.02 75 filmer valgt ut for konkurransen
Forhåndsjuryen, som i år har bestått av kortfilmregissør Dag Johan Haugerud, filmarkivar Arild Jørgensen og film- og billedkunstner Kristin Günther, hadde hele 364 filmer til vurdering. 75 av dem har nå fått plass årets norske i kort- og doukumentarfilmprogram.
les pressemelding •

05.04.02

Gjennom nåløyet
Forhåndsjuryen er i full gang med å se gjennom og velge ut det beste av de 364 filmene som er påmeldt til årets Kortfilmfestival i Grimstad. Også i år er det ny rekord i antall påmeldte filmer, med en økning på 26 filmer sammenlignet med fjoråret. Vi har fått inn 161 kortfilmer i kategorien fiksjon, 26 animasjonsfilmer og 54 eksperimentfilmer. Blant de innsendte bidragene har vi også fått 101 dokumentarer, hvor halvparten av disse er på over 25 minutter. Svar på hvilke av de ca. 70 filmene som blir plukket ut til konkurranseprogrammene, og hvilke som refuseres, vil bli sendt ut ca. 20 april.